Het hoe en waarom van een werkgeversverklaring

een hypotheek aanvragen met werkgeversverklaring, intentieverklaring of perspectief verklaring

Als je kijkt waar mensen naar zoeken op het gebied van “werk” dan kom je vrij snel uit bij een werkgeversverklaring. de W van werkDeze verklaring heb je nodig als je een hypotheek wil afsluiten. De hypotheekverstrekker wil dan weten waar je werkt, sinds hoe lang je daar werkt en hoeveel je verdient. Zo kunnen zij bepalen of de verwachting er is dat je de hypotheek kan terugbetalen. Als je op zoek bent naar zo’n verklaring kun je hier terecht.

Maar wat heeft dat met loopbaan te maken?

De werkgeversverklaring krijg je alleen als je ook daadwerkelijk bij een werkgever in dienst bent. Maar wat als je nu werkloos bent? Een tijdelijk contract hebt of langdurig ziek?
Zou je dan geen hypotheek kunnen krijgen? Hieronder een overzicht:

Heb je een tijdelijk contract? 
Dan kun je in overleg met je werkgever nog steeds een werkgeversverklaring invullen. Er is een speciaal gedeelte dat de werkgever dan moet aankruisen, nl. de intentieverklaring dat je contract verlengd zal worden. Niet alle werkgevers durven dit aan, omdat zij bang zijn data de werknemer hieruit een verlenging van het contract kan afdwingen. Soms wordt er dus een verklaring bijgevoegd dat de intentieverklaring alleen gebruikt wordt voor de hypotheek en dat er juridisch geen aanspraak gedaan kan worden. (Je vraagt je af wat de waarde dan is van zo’n intentieverklaring… maar goed, de bank accepteert het.)

Ben je ZZP-er?
Dan kun je gewoon een hypotheek aanvragen. De bank kijkt dan naar je jaarcijfers over de afgelopen 3 jaar. De voorwaarde hier is dus wel dat je al 3 jaar bezig bent als zelfstandige.

Ben je uitzendkracht?
Dan kom je als “flexwerker” wellicht in aanmerking voor een Perspectief verklaring. Dat hangt wel van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld of jouw uitzendbureau is aangemeld bij het SPV.

Heb je een bijstandsuitkering?
Helaas, er is voor jou geen mogelijkheid om een hypotheek aan te vragen.

Heb je een tijdelijke uitkering zoals WW of ziektewet?
Ook hier wordt een hypotheek aanvraag heel moeilijk. Het risico dat je de hypotheek niet kunt betalen omdat je na de uitkering in een lagere uitkering terecht komt vinden de banken te groot.

Heb je een permanente uitkering?
Dan is het vaak wel mogelijk om een hypotheek aan te vragen.
(bron)

Je kunt gedurende je loopbaan met verschillende situaties te maken krijgen. De situatie waarin je zit heeft dus gevolgen voor als je een huis wilt kopen. Het is niet altijd mogelijk om je loopbaan zo aan te passen dat dit past bij je wensen voor een huis, maar het kan maar even op een rijtje staan….

 

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal