Zelf…. sturing, ontwikkeling, bewustzijn, kennis, inzicht, vertrouwen

zelfvertrouwen

Verandering in je loopbaan moet je zelf doen, maar het hoeft niet alleen!

Afbeeldingsresultaat voor zelfHet woordje “zelf” is heel belangrijk in het loopbaan ABC. Jij bent verantwoordelijk voor de successen in jouw loopbaan. Vind je je werk niet meer leuk, of wil je een andere wending geven aan je loopbaan? Kan je het niet goed vinden met je manager? Heb je het gevoel dat er meer in

je zit, maar komt het er niet uit? Als je blijft wachten totdat er vanzelf iets gaat veranderen, dan kan dat lang duren. En het niet goed zitten in je werk is een hele grote oorzaak voor stress en burn out.

Maar hoe breng je veranderingen in je loopbaan dan tot stand?

In loopbaantrajecten begin je vaak met het zoeken naar antwoorden op de volgende vragen:
– wie ben ik
– wat kan ik
– wat wil ik
Als je een goede zelfkennis hebt, dan is het beantwoorden van deze vragen niet zo moeilijk. Maar wat als je hierin vast loopt? Dat betekent dat je een blinde vlek hebt voor bijvoorbeeld jouw kwaliteiten. Voor jou is bijvoorbeeld klaar staan voor een ander de normaalste zaak van de wereld, maar anderen bewonderen jou daarom. En daar heb je het antwoord op de vraag. Als je zelf vastloopt, vraag dan eens je omgeving om hulp! (of schakel natuurlijk een loopbaancoach in.)

Als je dan genoeg zelfvertrouwen hebt opgebouwd door je zelfinzicht te vergroten, kun je weer een stapje verder. Je weet nu welke kant je zelf graag op zou willen gaan. Het kan zijn dat je daarvoor nog iets aan zelfontwikkeling moet doen, door bijvoorbeeld een opleiding te volgen of aan je competenties te werken.

Kennen jullie ook mensen die zeggen “het kwam zomaar op mijn pad”…? Nou geloof mij… er komt alleen iets op je pad als je zelf aan het wandelen bent. Als je stil staat gebeurt er niet niks. Dus zet jezelf in beweging! Laat de wereld weten wat je wilt (zodat je hulp kunt krijgen). Ga naar beurzen, bijeenkomsten en andere gelegenheden waar mensen komen die doen wat jij graag wil doen. Kijk naar vacatures en zet jezelf op de (arbeids)markt! En ja…. daar heb je zelfdiscipline en zelfvertrouwen voor nodig! Je moet soms best een drempel over. Maar er zijn misschien wel mensen die met je mee willen naar een bijeenkomst, of die een goed woordje voor je willen doen. Maar dat doen ze niet uit zichzelf! Je moet het wel aan ze vragen!

Dus begin vandaag met je zelfsturing en zoek naar manieren waarop je jouw loopbaan een nieuwe impuls kunt geven. Zelf veranderingen teweeg brengen maakt je trots en is heel goed voor je zelfontwikkeling en zelfvertrouwen.

 

 

 

 

 

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal