Youtube in je loopbaan

Wat heeft YouTube met je loopbaan te maken?

Afbeeldingsresultaat voor youtube wikipedia nl

YouTube is opgericht in 2005 en behoort tot de top 3 meest bezochte websites ter wereld. Per dag worden er 300.000 nieuwe filmpjes geplaatst. Pffff…. wat een kansen en mogelijkheden. Maar waar moet je beginnen?

Er zijn 3 manieren om YouTube in te zetten voor jouw loopbaan:

  1. Het leren van vaardigheden
  2. Personal branding
  3. Oriëntatie

Laten we met het eerste beginnen. YouTube is een prachtig kanaal om jezelf dingen aan te leren. Stel: jij bent altijd bouwvakker geweest, maar zou graag iets meer administratiefs willen doen. Als je dan op YouTube bijvoorbeeld zoekt naar een excel cursus vindt je korte filmpjes waarin je leert om met Excel om te gaan.
Maar het is ook handig als je bijvoorbeeld niet weet hoe je je oude gegevens op een nieuwe telefoon moet zetten, of hoe je een keuken moet installeren.

En uiteraard kun je ook specifieke loopbaangerelateerde vaardigheden via Youtube leren. Bijvoorbeeld hoe je een goed CV maakt, of een sollicitatiegesprek voert.

Personal branding

Personal branding is een verzamelnaam voor hoe jij jezelf presenteert naar de buitenwereld. Heb jij jezelf bijvoorbeeld wel eens via Google opgezocht? Wat is er over jou op internet te vinden? En is dat ook wat jij een potentiële werkgever zou willen laten zien? Reken maar dat een werkgever ook even naar je kijkt op Google. En als je dan weet dat er vluchtig naar de eerste paar resultaten gekeken wordt, dan is het fijner als daar bovenaan bijvoorbeeld LinkedIn staat in plaats van dat ene filmpje die jij ooit eens, in een dronken bui, op YouTube hebt gezet. Dat geldt overigens niet alleen voor YouTube, maar natuurlijk voor alle Social Media dingen die je hebt gepubliceerd.

Mag je dan nooit meer iets posten op social media? Natuurlijk wel. Maar je bent zelf verantwoordelijk hoe je iets post, en met wie je het deelt. Zorg dat je privacy instellingen goed staan en zorg dat als een werkgever jou opzoekt, dat er ook iets gevonden wordt dat jij graag met een potentiële werkgever zou willen delen.

Dit is wel een heel mooi voorbeeld van wat er mogelijk is. Maar er zijn ook andere voorbeelden. Mijn tip: Als je iets maakt, zorg dan ook dat het goed is, of doe het niet! Ook dat een goede videoCV maken kun je weer via filmpjes leren. Of laat je CV door een professional maken. Er zijn ook al speciale apps voor het maken van een video CV. Er zijn ook bedrijven die alleen nog maar mensen op gesprek laten komen wanneer ze iemand eerst op video een aantal vragen hebben laten beantwoorden.

Bedenk voor jezelf dat de eerste indruk bij een sollicitatie de belangrijkste is! Waar je die eerste indruk ook achterlaat.

Oriëntatie

Je kunt YouTube ook gebruiken om meer over werkgevers te weten te komen. Veel bedrijven laten tegenwoordig bedrijfsfilmpjes maken waarin ze kort een impressie geven over het bedrijf. Die vind je dan terug op de website van het bedrijf, maar vaak ook via YouTube.

Maar ook als je meer over bepaalde beroepen te weten wilt komen is YouTube een bron van informatie.

 

Gedachten kronkels

Behalve YouTube zijn er natuurlijk nog veel meer social media kanalen waar je video’s kunt bekijken en uploaden. Die passen alleen minder mooi in het loopbaan-ABC bij de Y. Maar je kunt de inhoud van dit artikel ook op Facebook, Instagram of Vimeo plakken!

De filmpjes die als voorbeeld in dit artikel zijn gebruikt zijn volkomen willekeurig en dienen alleen ter illustratie.

Waarom is loopbaan ABC (nog) niet op Youtube te vinden?
Een video filmpje maken van een gebeurtenis of voor jezelf is heel iets anders dan een professioneel filmpje over een bedrijf. Wat ik al eerder benoemde: Doe het goed of doe het niet.

Waarom is er nog onderwijs of coaching nodig nu er YouTube is?
Mensen leren op verschillende manieren. De een leert het beste via een filmpje, de ander via een boek of via uitproberen. Doe dat wat voor jou werkt!

 

 

 

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal