Welke drijfveren heb jij?

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?
Waar krijg jij energie van?
Waardoor raak jij gemotiveerd?
Oftewel: Wat zijn eigenlijk drijfveren en welke heb jij?

Vragen waar je eigenlijk niet echt bewust bij stil staat, maar die wel van grote invloed zijn op je keuzes en beslissingen. Dus als je weet wat jouw drijfveren zijn, dan maakt dat het makkelijker om de juiste keuzes te maken in je loopbaan.

Als je niet zelf de regie hebt over je eigen loopbaan, rol je vaak automatisch van de ene functie of opleiding in de andere. Of blijf je hangen in een baan die je eigenlijk niet wilt. En dan kan het zomaar gebeuren dat je het niet meer naar je zin hebt in een baan. Op zo’n moment is het goed om eens te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn; wat jij belangrijk vindt in je werk of waar jij gelukkig van wordt.

In 1990 publiceerde de organisatie psycholoog Edgar Schein een boek over carrière ankers. Na jarenlang onderzoek heeft hij negen drijfveren weten te definiëren, die belangrijk zijn voor je loopbaan.

 

De verschillende drijfveren zijn:

 • Materiële beloning: voor wat hoort wat
 • Macht en invloed: leiden en beïnvloeden
 • Persoonlijke waarden en normen: jouw eigen belangen ondergeschikt maken aan het
  grotere geheel (of juist niet).
 • Specialisme: expert in iets kunnen zijn
 • Creativiteit: vernieuwend bezig kunnen zijn
 • Sociale contacten: contacten met mensen
 • Autonomie: zelfstandig kunnen werken
 • Zekerheid: weinig veranderingen
 • Status: indruk of aanzien

Als je inzicht hebt gekregen in wat voor jou wel of niet belangrijk is, kan je dat vervolgens toetsen aan je huidige werk situatie. Je kunt het ook meenemen in je toekomstige loopbaan keuzes. Als “zekerheid” jouw voornaamste drijfveer is, is het misschien geen goede beslissing om als freelancer te gaan werken. Of als “creativiteit” jouw minste drijfveer is, kan je misschien beter niet kiezen voor een beroep als uitvinder. De drijfveren op zich bepalen niet het resultaat wat je bereikt in je loopbaan. Als jij toch heel graag uitvinder wil worden en je hebt daar wel de juiste competenties en wilskracht voor en jouw omgeving werkt goed mee, kan je (ondanks je lage creativiteits drijfveer) nog steeds een hele goede uitvinder worden.

Weten wat je drijfveren zijn is ook handig tijdens onderhandelingen in sollicitatie procedures. Je kunt makkelijker toegeven in de gebieden waar je drijfveren niet liggen, als je daarentegen wat wint in de gebieden waar je drijfveren wel liggen.

Test hier gratis welke drijfveren voor jou belangrijk zijn.

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal