Wat doet een loopbaanadviseur?

wat is een goede loopbaanadviseur?

In dit artikel leg ik uit waarvoor je een loopbaanadviseur allemaal kunt inschakelen. Maar eerst even de term op zich. Naast loopbaanadviseur kom je ook de termen loopbaancoach, loopbaanmanager, loopbaanprofessional en loopbaanbegeleider tegen. En soms ook re-integratie deskundige of re-integratie begeleider. Welke term iemand gebruikt ligt aan de persoonlijke voorkeur van degene die de titel gebruikt en soms ook aan het specialisme dat iemand graag doet. 

Waarvoor kun je bij een loopbaanadviseur terecht?

Er zijn verschillende onderdelen van je loopbaan waarbij een adviseur je kan helpen. Als je het chronologisch onder elkaar zet kom je tot het volgende rijtje:

  • Studiekeuze: Een adviseur kan je helpen om een richting te kiezen die bij jouw talenten en competenties ligt en je adviseren over de verschillende mogelijkheden van studies.
  • Beroepskeuze: Ook hier kan een adviseur je helpen om een keuze te maken tussen de verschillende beroepsmogelijkheden.
  • Solliciteren: Dat is een heel proces met allerlei ongeschreven regels en wetten. Waar zoek je naar een vacature? Hoe schrijf je een goede motivatie brief? Hoe ziet je CV er uit? etc. Een beetje ondersteuning van iemand die weet hoe het werkt kan erg effectief zijn.
  • Talent, of competentie ontwikkeling. Hoe blijf je interessant voor de arbeidsmarkt? Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor promotie? Hoe kun je binnen je bedrijf of je vak doorgroeien? Daar moet je hard voor werken. Niet alleen in het bedrijf, maar ook aan jezelf. Als je niet aan je eigen ontwikkeling werkt sta je stil…. en de wereld om je heen veranderd wel. Dus eigenlijk ga je dan achteruit.
  • Verbeter trajecten: Je krijgt tijdens je functioneringsgesprek te horen dat je niet (meer) voldoet. Binnen een paar maanden moet dat verbeteren, anders is er geen plaats meer voor je in de organisatie. Wow… dat kan best hard binnenkomen. Een loopbaanadviseur kan je helpen om je functioneren te verbeteren.
  • Ontslag: En dan wordt je toch ontslagen. Dat is een gebeurtenis met vaak grote impact. Hoe herpak je jezelf en ga je weer op zoek naar een andere baan? Wat is er eigenlijk gebeurd? Welke impact heeft dit voor je? Hoe goed sta je nog in je kracht? Best fijn dat er dan mensen zijn die je hierbij kunnen ondersteunen.
  • Outplacement: Soms is een ontslag een gevolg van re-organisatie. Het bedrijf zal je dan helpen om verder te kunnen met je loopbaan, door je een outplacement traject aan te bieden. Zo’n traject varieert van 3 tot 6 maanden waarbij je met een loopbaanadviseur je opties in kaart brengt en op zoek gaat naar ander werk.
  • Re-integratie: dat bestaat uit (minimaal) 2 sporen. Je bent ziek geweest en gaat weer langzaam opbouwen binnen je eigen functie of organisatie. Dit heet re-integratie in het 1e spoor. Ook hierbij kan een adviseur van grote betekenis zijn. Als het niet lukt om te re-integreren binnen de eigen organisatie, wordt er een 2e spoor ingezet. Hier ga je samen met een re-integratie deskundige kijken wat er nog wel kan buiten de organisatie
  • Uitkering: als je toch in de WIA terecht komt, of je komt in een andere uitkering terecht. Ook dan zijn er mogelijkheden om begeleiding te krijgen. Via het UWV of via de gemeente bijvoorbeeld.
  • Zelfstandig ondernemer: Zou je willen overstappen van een loondienst naar zelfstandig ondernemer? (of andersom) Ook hierbij kun je een loopbaanbegeleider inzetten.
Wat doet een loopbaanadviseur?

Er zijn 3 belangrijke aspecten waar een loopbaanadviseur zich mee bezig houdt:
– wie ben je?
– wat kan je?
– wat wil je?
Dat lijken hele simpele vragen, maar beantwoord ze maar eens voor jezelf… Meestal kom je wel wat blinde vlekken tegen.
Het antwoord op deze vragen kun je vervolgens gebruiken in verschillende gebieden zoals:
– Persoonlijke ontwikkeling
– Arbeidsmarkt orientatie
– Jobmarketing
– Verbeteren van werknemersvaardigheden

Hoe kom je nu aan een goede loopbaanadviseur?

Het belangrijkste is dat jij vertrouwen hebt in degene die jou gaat begeleiden bij jouw situatie. Daarnaast zijn er natuurlijk wel een aantal dingen die je kunt checken:
– is iemand aangesloten bij een beroepsvereniging
– kun je referenties vinden
– kun je vrijblijvend kennismaken met je coach
– welke methodieken worden gebruikt (is er bv. standaard programma of maatwerk)
– wordt er in groepen gewerkt of individueel
– welke specialismen heeft de coach

Een aantal sites waar je veel loopbaanadviseurs kunt vinden:
coaching voor mij

Noloc

Coachplein

 

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal