Talenten

Talenten: Een woord dat veel gebruikt wordt in loopbaanbegeleiding. Maar ook een woord dat weer meerdere betekenissen heeft. Het is dus van belang dat je in gesprekken over talenten het over dezelfde betekenis hebt.

Wat is de definitie van Talenten?

Dat is maar aan wie je het vraagt. Als je het hebt over een talent in een TV programma bedoel je iets anders dan als je het hebt over het inzetten van je talent in je werk. Dit zijn een aantal gangbare definities:

  • “Talent is het hebben van een unieke gave, een natuurlijke aanleg.” (Van Dale)
  • “Elk herhalend patroon van gedachten gevoelens of gedrag dat op een productieve manier
    kan worden ingezet.” (Marcus Buckingham)
  • “Talent wordt zichtbaar in elke activiteit die moeiteloos gaat en die je voldoening geeft. Als
    je doet waar je goed in bent, dan vliegt de tijd en laad je je batterijen op.” (Luk Dewulf)
  • “Een talent was in de oudheid de aanduiding van een grote geldswaarde die door de toenmalige Grieken en Joden werd gebruikt.” (wikipedia)

Is een talent hetzelfde als een kwaliteit?

Deze twee liggen inderdaad wel heel erg dicht bij elkaar en worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is ook helemaal niet erg. Maar als je gaat zoeken naar je eigen kwaliteiten of talenten kom je nog wel eens op hele verschillende lijstjes uit. Vaardigheden en competenties zijn wel heel andere dingen. Maar juist dan kom je juist wel eens op dezelfde lijstjes uit.

Waarom is het belangrijk om je talenten te kennen?

Op de eerste plaats natuurlijk voor jezelf. Als je niet goed weet waar je talenten liggen, is het moeilijker om je loopbaan op koers te houden. Talenten moeten ruimte en aandacht krijgen om te kunnen ontwikkelen. Dat kost altijd meer energie en als je je energie stopt in het ontwikkelen van dingen waar geen talent ligt, dan kunnen je echte talenten on-ontdekt blijven. En als je teveel overvraagd wordt in dingen die energie kosten, liggen spanningsklachten of burn-out klachten op de loer.

Als je in je loopbaan een andere richting op wil, is het ook belangrijk om je talenten kunnen omschrijven. Maar dat is ook heel moeilijk. Vaak kom je niet verder dan “ik wil ander werk”. Anderen kunnen jou niet verder helpen als je zelf niet kunt omschrijven waar dan jouw toegevoegde waarde ligt. Als je dat goed kunt vertellen is de kans dat je daadwerkelijk een volgende stap maakt veel groter.

Wat is talentontwikkeling?

wat is een talentZoals gezegd moet je een talent aandacht en ruimte geven om te ontwikkelen. Dat is in personeelsmanagement al heel lang bekend. Daarom zijn er heel veel talentenprogramma’s bij bedrijven. Maar dit principe geldt ook voor jou! Als je een talent voor piano spelen hebt, maar geen piano… dan is de kans niet groot dat je een tweede mozart wordt. En talent is er natuurlijk ook in allerlei gradaties. Je kunt best een talent hebben voor piano, maar niet iedereen kan concert pianist worden. En misschien heb je die ambitie (of drijfveer) ook helemaal niet. Maar als je het wel leuk vindt om piano te spelen, is het geen verkeerd idee om een piano aan te schaffen of lessen te nemen.

Hoe vind ik mijn talenten?

Ja dat is natuurlijk de kern. En helaas niet zo makkelijk. Vaak zijn je talenten juist dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn. En voor je carrière zijn dat meestal hele andere dingen dan piano spelen. Het zijn in ieder geval dingen waar je goed in bent, dingen die als vanzelf gaan en waar je plezier aan beleeft. Datgene waar mensen jou om raad om vragen of datgene waar jij anderen vaak in adviseert.

Je kunt er op het internet een heleboel testen voor vinden. Maar het belangrijkste is dat je er “woorden” aan kunt geven om het te beschrijven. Zelf vind ik daarvoor de definities van Luk DeWulf heel prettig om mee te werken.

Heb jij een loopbaanvraag?

One comment on “Talenten

[…] is het belangrijk dat je optimaal gebruik maakt van je eigen talenten. In het tv programma moest je wel kunnen zingen (al is het in theorie ook mogelijk om op alleen je […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal