Solliciteren

solliciteren kun je leren

Over solliciteren is zoveel te vertellen dat ik overweeg om hier maar een eigen ABC voor te maken. Maar dat is voor een volgend project. Voorlopig dus alleen algemene informatie.

Solliciteren is een heel proces.

 1. Het begint bij een behoefte bij een werkgever. Er is werk dat door iemand gedaan moet worden.
 2. De werkzaamheden die de werkgever gedaan wil hebben, legt hij vast in een functie profiel. Hierin wordt ook vastgelegd wat de taken, verantwoordelijkheden en de vereisten zijn.
 3. Dan moet de juiste persoon gezocht worden. Je zou dit ook “werving en selectie” kunnen noemen.
 4. Dat gebeurt in eerste instantie vaak in de directe omgeving van de werkgever (zoeken naar geschikte personen binnen het netwerk). Daarna worden er oproepen gedaan via social media, advertenties gezet in de krant, of vacature plaatsing bij vacature sites.
 5. Op dat moment stapt “de juiste persoon” in het proces. En daarbij nog een heleboel andere juiste personen.
 6. Alle reacties op de vacature moeten worden gelezen, beoordeeld en beantwoord. (In de tijd dat er weinig banen zijn en veel werkzoekenden kan dat in de honderden reacties oplopen)
 7. Op basis van CV en motivatiebrief worden er een aantal juiste personen uitgenodigd voor een gesprek. Tegenwoordig zijn er overigens ook bedrijven die de mogelijke juiste personen een filmpje laten maken, een game laten spelen of een test laten doen.
 8. Het sollicitatie gesprek heeft als doel uit de kleine groep kandidaten de juiste juiste persoon te kiezen.
 9. Na de gesprekken wordt er geëvalueerd en wordt er iemand uitgekozen, of er wordt nog een 2e ronde gesprekken gedaan.
 10. Dan zijn er nog de arbeidsvoorwaarden. De juiste persoon moet ook akkoord gaan met het salaris etc.
 11. En dan kan er een contract worden getekend en kan de juiste persoon het werk gaan doen waar de behoefte voor was.

Maar….. Dan gaat pas blijken of de juiste persoon ook daadwerkelijk juist is!

Iedereen kan tegenwoordig via internet een goed CV maken of een goede brief schrijven. Uit onderzoek is gebleken dat tijdens een sollicitatiegesprek de Ja-Nee beslissing al in de eerste minuten wordt genomen (de zogenaamde “klik” is daarbij heel belangrijk).
Welke antwoorden jij geeft op de vragen tijdens het gesprek bevestigen of ontkrachten alleen die beslissing. En dan heb ik het nog niet eens over alle momenten eerder in het proces die ervoor kunnen zorgen dat een niet juist persoon uiteindelijk de baan krijgt.

Solliciteren kun je leren

Ja echt! Solliciteren is niet iets wat je dagelijks doet. De sollicitatiewereld verandert ook heel snel. Er zijn allerlei nieuwe technische ontwikkelingen, maar ook de arbeidsmarkt veranderd continu. En zoals hierboven wordt beschreven heb je niet alle omstandigheden in de hand. Iedereen kent wel de verhalen van de mensen die 80 brieven hebben geschreven en nooit op sollicitatiegesprek worden uitgenodigd. Misschien moet je je in zo’n situatie afvragen of je de brieven wel op de goede manier schrijft en of je geen andere, meer effectieve methodes in moet gaan zetten.

 

 

Heb jij een loopbaanvraag?

One comment on “Solliciteren

[…] vertel je wel of niet in een sollicitatie? Hoe vertel je dat je hulpmiddelen nodig hebt op je werk? Solliciteren is een vaardigheid die veel mensen lastig vinden. Het wordt nog lastiger als je moet gaan vertellen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal