Solliciteren met een chronische ziekte

solliciteren met een chronische ziekteWat zijn je kansen op de arbeidsmarkt als je solliciteert met een chronische ziekte? Wat vertel je wel of niet in een sollicitatie? Hoe vertel je dat je hulpmiddelen nodig hebt op je werk? Solliciteren is een vaardigheid die veel mensen lastig vinden. Het wordt nog lastiger als je moet gaan vertellen dat er arbeidsbeperkingen zijn. Vooral als die “onzichtbaar” zijn.

Wat is een chronische ziekte?

Een chronische ziekte is een ziekte die langer dan 6 weken duurt en waarbij geen zicht is op volledig herstel. In 2016 waren er bij de huisartsen 8,8 miljoen mensen bekend met 1 of meer chronische ziektes. Voor een chronische ziekte hoef je niet continu behandeld te worden en het betekent ook niet dat je al de tijd op bed moet liggen. Een chronische ziekte is ook niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Veel chronische ziektes zijn juist niet zichtbaar. Met een chronische ziekte leer je te leven en je kunt er vaak nog veel mee bereiken. Wel wordt je op onverwachte momenten geconfronteerd met vooroordelen en uitdagingen. Als je moet solliciteren bijvoorbeeld.

Waarom is dit voor werkgevers van belang?

In Nederland is het zo geregeld dat werkgevers veel verantwoordelijkheden moeten nemen als hun werknemers ziek worden. Zo hebben we de wet Poortwachter bijvoorbeeld, die onder andere regelt dat een zieke werknemer niet ontslagen mag worden. Werkgevers zullen bij het aannemen van personeel dit altijd in hun achterhoofd houden. En het zal in de praktijk best voorkomen dat werkgevers mensen met een chronische ziekte daarom niet zullen aannemen. (Ook al mag dat officieel niet en zullen ze het dus ook niet altijd zo benoemen)

Wat zijn je rechten en plichten bij solliciteren met een chronische ziekte?

Voor werkgevers bestaat er een “sollicitatiecode” (via de NVP). Daarin staat o.a. dat een werkgever geen vragen mag stellen over iemands gezondheid. Als jij vindt dat een werkgever zich niet aan die code houdt, dan kan je daar een klacht over indienen, maar het is niet strafbaar,solliciteren met chronische ziekte

Aan de andere kant is er ook een “sollicitantencode”. Daarin staat bijvoorbeeld dat je op tijd komt, je afspraken nakomt en eerlijk bent. Maar betekent “eerlijk zijn” nu ook je hele gezondheidstoestand vertellen?

Het antwoord ligt ergens in het midden en iedere situatie is uniek. Als een werkgever naar je gezondheid vraagt, weet dan dat je niet verplicht bent om te antwoorden, maar het is ook niet verboden om niet te antwoorden. Wel ben je verplicht om het te vertellen dat je bepaalde taken niet kunt uitvoeren of als je bijvoorbeeld extra pauzes moet nemen vanwege je ziekte. Als je besluit om wel te praten over je gezondheid dan zijn er wat praktische tips.

6 praktische tips om te praten over je gezondheid in een sollicitatiegesprek

  1. Het is niet nodig om al in je motivatiebrief over je gezondheid te praten. Sommige mensen willen zo graag eerlijk zijn dat ze dat al in de brief vermelden. In een gesprek kan je beter inspelen op de vragen van de werkgever en uitleggen hoe de vork bij jou in de steel zit. Op papier heb je daar veel minder ruimte voor en is er dus meer ruimte voor een werkgever om (verkeerde) conclusies te treken.
  2. Bespreek in eerste instantie waarom jij geschikt bent voor deze functie. Benoem je kwaliteiten, vaardigheden en toegevoegde waarde voor de functie. Want daar gaat het natuurlijk om.
  3. Gebruik een positieve context: Praat over je gezondheid, in plaats van over je ziekte. Benoem wat je allemaal wel kunt, ipv wat je allemaal niet kunt. Bijvoorbeeld: Ik kan 1 uur achter elkaar achter de computer zitten en dan moet ik even lopen. Dan kan ik een kopje koffie voor collega’s halen, of even kopiëren. Daarna kan ik weer achter de computer.
  4. Je hoeft je ziekte niet te benoemen. Benoem alleen wat de gevolgen zijn. Bijvoorbeeld bij een darmziekte: ik moet rekening houden met wat ik eet en moet wellicht op rare momenten naar het toilet. Maar ik hoef niet thuis te blijven als ik per ongeluk toch iets verkeerds eet. Of: ik kan prima thuiswerken als ik een slechte dag heb.
  5. Als je wel besluit om je ziekte te benoemen is het ook goed. Besef alleen dat mensen vaak een eigen idee hebben bij een diagnose en dus allerlei gevolgen bedenken die voor jou helemaal niet hoeven te gelden. Vergeet dus niet te benoemen wat de gevolgen van de ziekte zijn m.b.t. de werkomstandigheden.
  6. Instrueer je omgeving: Jij bent een expert op het gebied van jouw gezondheid en over wat je wel en niet nodig hebt. Een werkgever niet. Als je dus gebruik kunt maken van subsidies of hulpmiddelen, vertel dit dan aan de werkgever. Bijvoorbeeld een proefplaatsing of een no-Risk polis. Of als je voorzieningen nodig hebt, vertel dan aan de werkgever hoe het werkt.

Tot slot

Ieder mens is uniek – iedere werkgever is uniek – iedere situatie is uniek. Wat voor jou werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Om erachter te komen wat voor jou werkt, moet je soms dingen uit proberen. Dat kan ook wel eens betekenen dat je een sollicitatie “verpest”. Of het kan betekenen dat de werkgever niet bij jou past. De laatste tip die ik hierbij kan geven is: Praat erover met je omgeving. Als je het in je omgeving niet kwijt kunt, bespreek het dan eens met een loopbaanadviseur

Lees ook

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal