Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

een POP als loopbaaninstrument

Voor de een een jaarlijks terugkerende ellende, voor de ander de ultieme loopbaan planner. Wat je er ook van vindt, uiteindelijk is een POP het instrument waarmee jij je toekomst kunt beïnvloeden. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een manier om afspraken met je werkgever te maken over je eigen ontwikkeling. In deze tijd waar veel gesproken wordt over duurzame inzetbaarheid, is het een handig hulpmiddel.

Het is niet de verantwoordelijkheid is van je leidinggevende of je werkgever om een loopbaan voor jou uit te stippelen. Jij bent de regisseur van jouw loopbaan en bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Werkgevers zijn “facilitators”. Zij kunnen de omstandigheden beschikbaar stellen die jou helpen bij je ontwikkeling. Dat is ook de reden waarom je een persoonlijk ontwikkelingsplan vaak zelf moet invullen.

Hoe kan je een POP voorbereiden?

Daarvoor kun je jezelf een aantal vragen stellen:

 • Welke doelstellingen heb jij voor een langere termijn? Wil je toewerken naar een andere functie? Wat heb je daar dan voor nodig? Dit noemt men ook wel verticale ontwikkeling.
 • Of wil je blijven waar je zit. Dit wordt wel horizontale ontwikkeling genoemd. Maar wat is dan je doelstelling? Misschien een keer meelopen op een andere afdeling?
 • Zijn de competenties voor jouw functie helder omschreven?
 • Aan welke competenties zou jij het komende jaar willen gaan werken?
 • Wil je ook competenties ontwikkelen die buiten je functie liggen?
 • Hoe zou je dat willen of kunnen gaan doen? (Dat zou binnen of buiten het werk kunnen en hoe ga je het resultaat meetbaar maken?)
 • Welke rol zou het bedrijf daarbij kunnen spelen? (training, stage, coaching, begeleiding etc.)
 • Wat zijn de mogelijkheden binnen het bedrijf? Als er geen budget is voor training, moet je er ook niet naar vragen. Misschien kan je daarentegen wel een middag studieverlof krijgen.
 • Denk na over het nut dat het bedrijf heeft van jouw ontwikkeling. Een cursus kantklossen zou voor jezelf heel waardevol kunnen zijn, maar je hebt er niet veel aan als je accountant bent. Hoe kun je een win-win situatie creëren?
 • Welke consequenties kunnen er zijn als je geen medewerking krijgt of zelf niet eraan werkt om de competentie te ontwikkelen?

Zitten er risico’s aan het inzetten van een POP?

Wat zal de werkgever of leidinggevende wel niet van je denken? En hoe zouden je collega’s reageren als je bijvoorbeeld één middag studieverlof zou krijgen. Hoe zou je dat overkomen op je collega’s? En loop je niet iets mis in je huidige werk (een taak of opdracht die je graag zou willen doen, maar niet in je toekomstbeeld past)?

Allemaal best begrijpelijke vragen. Maar ook hier is een rijtje afwegingen die maakt of je dit wel of niet zou moeten doen.

 • Wat denk jij zelf over mensen die goed weten wat ze willen en daar ook naar handelen? Heb je daar niet stiekem een beetje respect voor? Of ben je misschien jaloers?
 • Hoe zit de organisatie in elkaar? Zijn ze bereid om medewerkers kansen te geven? Is er bijvoorbeeld een talentenprogramma? (dat is dan vaak een teken dat ze wel willen investeren in medewerkers) Of zit iedereen al tientallen jaren op dezelfde plek? Wil jij wel in een organisatie werken waarin je geen mogelijkheid krijgt om jezelf te ontwikkelen?
 • Hoe zit je leidinggevende in elkaar? Leidinggevende zijn ook maar mensen en niet altijd perfect. Zijn er andere mensen in je team die weten wat ze willen? En hoe reageert je leidinggevende daarop? Als je leidinggevende niet open staat voor de ontwikkeling van medewerkers… wil je dan wel voor zo’n leidinggevende werken, of moet je kijken naar een afdeling of organisatie waar je wel kansen en mogelijkheden krijgt?
 • Wil jij zelf de regie over je ontwikkeling en loopbaan, of wil je het allemaal op z’n beloop laten? Bedenk wel dat je misschien wel tot je 70e door moet met werken. Kan je dan ook nog wat je nu kunt?

Wat zijn jouw ervaringen met een POP? Laat het weten in een reactie.

 

 

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal