Outplacement

Wat is het?

Het Engelse woord “outplacement” heeft in loopbaanland een eigen plek veroverd. Het betekent zoiets als steun bij herplaatsing/arbeidsbemiddeling of werk-naar-werk-begeleiding. Maar ook hier is het gebruikelijk om het woord outplacement te gebruiken. Er wordt dan meestal een loopbaantraject onder verstaan met als doel om werk te vinden bij een andere werkgever dan de huidige. Het traject wordt meestal gestart in overleg met je huidige werkgever en vaak nemen zij ook de kosten op zich.

Wanneer kom je in aanmerking voor zo’n traject?

outplacementEr zijn een aantal redenen waardoor je in een outplacement traject terecht kunt komen. Bijvoorbeeld:
– Er is een reorganisatie in je bedrijf en jij wordt boventallig.
– Je functioneert niet meer zoals het bedrijf wil en je bent ook niet meer gelukkig in je werk. Dus kom je samen overeen dat het beter is dat je iets anders gaat zoeken.
– Er is sprake van een onoplosbaar arbeidsconflict.

 

Hoe ziet een outplacement traject er uit?

Het doel van een outplacement traject is om binnen een bepaalde tijd een andere baan te vinden. De grootste focus ligt dus op de activiteiten die daaraan bijdragen zoals: een goed CV – motivatiebrieven schrijven – netwerken – vacatures zoeken etc. Ook je persoonlijke presentatie komt aan bod en er zullen vaak sollicitatie gesprekken geoefend worden. Daarnaast is er vaak ook ruimte voor het onderzoeken van je competenties en vaardigheden. Indien nodig is er ook aandacht voor het ontslag op zich en wat dat voor jou betekent.
De manier waarop een traject vorm gegeven wordt is heel verschillend. Zo kun je individuele begeleiding krijgen, maar ook in groepsverband. En tegenwoordig kan het ook via e-learning of e-coaching. Sommige bureau’s kunnen je ook in een andere baan plaatsen. Maar of dat ook een baan is die je leuk gaat vinden??? Ik ga zelf meer voor maatwerk en zorg ervoor dat je alle tools en vaardigheden uit het traject haalt zodat je ook in de toekomst naar ander werk kunt zoeken.
Belangrijk is dat je een traject kiest waarvan je het gevoel hebt dat het voor jou werkt. Meestal bepaald een werkgever wie het traject gaat uitvoeren, maar vaak is het best bespreekbaar dat je zelf een outplacement traject uitzoekt.

Hoe vind je een goed outplacement traject?

Zoals hierboven al beschreven, is het belangrijk dat je een traject gaat doen wat bij je past. Het is heel gewoon om bureaus te benaderen en om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te vragen. De meeste bureau’s en loopbaanadviseurs zullen dit prima vinden. De klik met je coach is ook heel belangrijk. (Heb jij het gevoel dat zij je verder kunnen helpen.) Verder kun je nog letten op o.a.:
– de frequentie van de gesprekken en de locatie
– de methodieken die worden ingezet
– wordt er gebruik gemaakt van testen/assessments
– de duur van het traject
– het netwerk van de coach
Je kunt in je omgeving vragen of iemand je een referentie kan geven. Of je kunt via google zoeken naar een bureau. Via de beroepsvereniging van loopbaanadviseurs kun je ook coaches vergelijken (Noloc)

 

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal