Instrumenten

Om je loopbaan te beïnvloeden kun je gebruik maken van verschillende instrumenten. Dat zijn er ondertussen zoveel dat het niet meer mogelijk is om ze in 1 artikel allemaal te benoemen. Toch zal ik een poging doen om je een beetje wegwijs te maken in het land van de loopbaaninstrumenten. Het begint met een paar gewetensvragen. Als je die kunt beantwoorden, dan ben je alweer een stap verder in het kiezen van de juiste instrumenten.

welk loopbaaninstrument kies jij

De eerste stap:
Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Als je een nieuwe vaardigheid wil aanleren, zet je hele andere instrumenten in dan als je een studiekeuze moet gaan maken. Als je een hele andere richting op wilt met je carrière zet je ook weer andere instrumenten in dan als je promotie wil maken bij je huidige bedrijf. Het begint dus bij je doelstelling. En maak deze natuurlijk zo “SMART” mogelijk.

De tweede stap:
Welke vorm van instrumenten past bij jou? En heb je een budget ter beschikking? Veel instrumenten zijn niet gratis. Kies je dus voor:
– zelfrealisatie door middel van testen via internet, of zelfhulpboeken? Er zijn heel veel goede boeken beschikbaar. In de toekomst vind je op loopbaanabc een link naar boeken die we zelf kunnen aanraden. Testen zijn er ook heel veel en in vele varianten. Hier komen we later op terug.

– volg je liever een e-learning programma? Een voorbeeld hiervan is een sollicitatie training. Maar het kan ook een e-learning zijn om assertiever te worden, of je communicatie te verbeteren. De rode draad is dat je een e-learning zelfstandig volgt op een moment dat dit voor jou uit komt.

– ga je voor een groepstraining? Voordeel hiervan is dat je medestanders hebt die vaak dezelfde vragen hebben als jij en tegen dezelfde bergen oplopen.

– wil je liever persoonlijke begeleiding? Iemand die jou helpt om je doelen te formuleren en je naar de voor jou juiste instrumenten coacht. En ook de verbanden kan leggen tussen de uitkomsten van de instrumenten en het doel waar jij voor gaat. Dat kan bijvoorbeeld bij CCCworks.

– en wil je dat dan door e-coaching of face to face. E-coaching betekent dat je telefonisch, via een videoverbinding, via e-mail of via chat contact hebt met een persoonlijke begeleider. Face to face betekent dat je persoonlijke gesprekken hebt.

Loopbaaninstrumenten zijn een middel en nooit een doel op zich.

Terugkomend op de verschillende testen die er te vinden zijn. Grofweg kun je een onderverdeling maken in:

  • beroepskeuze testen – naar welke beroepsgroepen gaat je interesse uit
  • persoonlijkheidstesten – hoe zit jij in elkaar en wat betekent dat voor je beroepskeuze
  • iq-testen – op welk niveau kun jij functioneren
  • assessments – een combinatie van testen die bepalen waar jij het best tot je recht kunt komen
  • ontwikkelingstesten – hoe kun je jezelf ontwikkelen/verbeteren
  • diagnostische testen – Bijvoorbeeld of je tegen een burnout aanloopt

Testen zijn er dus in betaalde vorm en gratis exemplaren. Mijn ervaring is dat het praten over de uitslag van de testen (of het nu gratis of betaald is) het meest waardevol is. De uitslag van een test is een kapstok waaraan je jouw unieke situatie kunt ophangen.

 

 

Heb jij een loopbaanvraag?

One comment on “Instrumenten

[…] crafting is ook een mooi instrument om in te zetten als je niet goed weet welke kant jouw loopbaan op zou moeten […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal