Krijg jij de kriebels van “netwerken”?

Netwerken is verbindingen tussen mensen leggen

Gaan bij het woord “netwerken” jouw nekharen overeind staan? Krijg jij meteen het beeld van zakenmannen op de golfbaan en bla bla bla? Heel herkenbaar. Toch is netwerken wel heel belangrijk in je loopbaanontwikkeling. Nee, je hoeft nu niet meteen golf les te gaan nemen of een pak aan te schaffen. Maar wat dan wel?

netwerken door elkaar te helpenZie om te beginnen netwerken eens als een kans om anderen te helpen.

Als je je mindset over netwerken veranderd is het veel minder moeilijk. Netwerken is “verbinden”. En daarmee moet je denken aan verbindingen tussen de mensen die jij kent en de mensen die de persoon waarmee je spreekt kent.

Over het algemeen vinden een heleboel mensen het moeilijk om door zo maar een gesprek met een vreemde aan te knopen. Kijk de volgende keer dat je naar een nieuwjaarsreceptie of een borrel gaat maar eens of je het volgende gedrag herkend:

 • Wegkijken van de gesprekspartner op zoek naar interessantere mensen.
 • Zich vastklampen aan één persoon en daar de hele avond mee praten.
 • Alleen met bekenden praten.
 • Eenzaam de ruimte rondkijken (en ondertussen zichzelf verwensen)
 • Jaloers kijken naar mensen die (ogenschijnlijk) als een vlinder door de ruimte fladderen.
 • Zichzelf heel gehaast en onduidelijk voorstellen.
 • Heel druk zijn met de eigen telefoon.

Het moge duidelijk zijn. Bovenstaande is niet effectief om goed te netwerken. Maar wat doe je dan wel? Als je op zoek bent naar ander werk en op een banenmarkt komt, of dichter bij huis, als je op een verjaardag of bruiloft bent, zijn dat prima mogelijkheden om te netwerken. Elke gelegenheid waar je onbekende mensen tegenkomt is eigenlijk geschikt. Ga de ruimte in ieder geval in met de gedachte dat jij iets voor de ander kunt doen. Netwerken is verbindingen tussen mensen leggen, mensen met elkaar in contact brengen.  En dan blijkt wellicht dat een ander ook iets voor jou kan betekenen.

15 tips om te netwerken op recepties:

 1. Stel jezelf een doel: Bijvoorbeeld 3 (zinvolle) contacten leggen en 1 vervolgafspraken maken.
 2. Scan de ruimte: Loop eerst eens rond en kijk welke mensen je wel of niet aanspreken. De anderen zijn zelf zo bezig dat ze dit waarschijnlijk niet eens opmerken.
 3. Verwacht geen nieuwe baan: Een receptie is bedoeld om contacten te leggen. Niet om te solliciteren. Als je vooraf met deze instelling naar een receptie gaat, ben je vanzelf veel meer ontspannen.
 4. Breek in: Op bijeenkomsten is het, in tegenstelling tot het normale leven, best geaccepteerd om tijdens een gesprek aan te sluiten of in te breken. Doe dat uiteraard wel op een nette en respectvolle manier.
 5. Schuif aan: Een groepje pratende mensen staat vaak open voor iemand die alleen is en op een respectvolle manier vraagt of hij aan kan sluiten. Begin niet meteen met praten, maar wacht tot de gelegenheid zich voor doet.
 6. Stel jezelf met zorg voor: Het doel van voorstellen is om elkaars naam te leren kennen. Doe dit dus met zorg en aandacht. Maak oogcontact en zeg je naam voor je gevoel 2x zo langzaam.
 7. Openingszinnen: Om een gesprek te openen is geen volzin nodig. “Wat vond u van de lezing” of “wat is uw relatie met de gastheer” zijn prima openingen.
 8. Oprechte interesse: Probeer tijdens het gesprek oprechte belangstelling te tonen en niet weg te kijken van de gesprekspartner.
 9. Stel vragen: Veel mensen weten niet waar ze over moeten praten. Als je dus in plaats daarvan (open) vragen stelt, hoef je zelf niet naar een gespreksonderwerp te zoeken. (tip: vraag naar favoriete bezigheid naast het werk)
 10. Wees positief: Probeer tijdens de gesprekken positief te blijven. Vermijd zeuren, roddelen of sterke politieke uitspraken.
 11. Elevator pitch: Probeer jezelf binnen 1 minuut voor te stellen. Wie je bent, wat je doet en wat jou bijzonder maakt.
 12. Gesprek afbreken: Je hoeft niet de hele avond met dezelfde persoon te praten. Probeer liever een vervolgafspraak te maken en zeg tegen je gesprekspartner bij het beëindigen van het gesprek iets als: “leuk je gesproken te hebben”
 13. Houding: Let op je houding. Non verbale communicatie is veel sterker dan verbale. Kijk dus niet weg van je gesprekspartner.
 14. Doe iets voor de ander: Schroom niet om iets voor een ander te doen als je dat kunt (in contact brengen met iemand die jij goed kent, of informatie doorgeven.) De kans is groot dat de ander ook iets voor jou wil doen.
 15. Onderhoud je contacten: Laat regelmatig iets van je horen en bedank iemand als je iets via diegene hebt bereikt.

Mensen zijn vaak meer dan bereid om je over hun werk te vertellen! Een vervolgafspraak plannen met iemand om meer te weten te komen over bepaald werk is dus een goede manier om je te kunnen oriënteren op nieuwe mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Pas ook hier je verwachtingen aan. Een oriënterend gesprek is geen sollicitatie. Als je vraagt om een baan dan is het gesprek vaak snel afgelopen.

15 vragen om te stellen tijdens een arbeids-oriëntatie gesprek

 1. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor u uit?
 2. Welke taken verricht u in uw werk?
 3. Wat vindt u het fijnste in uw baan? Waarom?
 4. Wat vindt u het minst fijne in uw baan? Waarom?
 5. Door wie worden er beslissingen genomen over uw werk? Heeft u daar zelf invloed op?
 6. Heeft uw werk invloed op uw vrije tijd of op uw sociale contacten?
 7. Wat vindt u het moeilijkste in uw werk?
 8. Wat zou u in uw werk willen veranderen als u dat zou kunnen?
 9. Hoe bent u in dit beroep terechtgekomen?
 10. Wat voor iemand moet je zijn om uw beroep goed te kunnen uitoefenen?
 11. Zijn er mogelijkheden om in een andere baan terecht te komen of om door te groeien?
 12. Welk advies zou u willen geven aan iemand die dit beroep zou willen kiezen?
 13. Houdt u van uw beroep?
 14. Wat heeft u zelf ondernomen om erin terecht te komen?
 15. Heeft u een tip voor mij om ook in dit vak terecht te kunnen komen?

Netwerkcontacten kunnen je helpen bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ze kunnen je op ideeën brengen en je visie vergroten. Ze kunnen je specifieke of inside informatie verschaffen, je adviseren, ondersteunen of een steuntje in de rug geven.

Kortom: Netwerkcontacten zijn erg waardevol. Behandel ze ook zo door iets voor anderen terug te doen en adequaat te reageren op dingen die je worden aangeboden. Naast het face to face netwerken, heb je natuurlijk ook nog andere vormen van netwerken.(Denk bijvoorbeeld aan social networks als facebook en linkedin)

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal