job crafting

zelf je baan aanpassen naar wat voor jou en het bedrijf goed werkt

In het verleden was het normaal dat je bleef doen waarvoor je ooit was aangenomen. In de tegenwoordige tijd is dat heel anders. Het is steeds belangrijker of je takenpakket ook past bij je talenten en vaardigheden. Duurzame inzetbaarheid en het nieuwe werken zijn begrippen die daar goed bij passen. Je kunt als werknemer steeds vaker zelf taken en verantwoordelijkheden naar je toe trekken. Het “baanboetseren” wordt job crafting genoemd.

job crafting

Als je nu wordt aangenomen bij een bedrijf heb je meestal een functieprofiel waarin staat wat je taken en verantwoordelijkheden zijn. Vaak komt daar in de praktijk veel meer bij kijken. En soms werk je in een team met verschillende mensen die in verschillende dingen goed zijn. Hoe mooi is het dus als je taken binnen je team kunt laten uitvoeren door mensen die dat ook leuk vinden.

 

 

 

Je kunt het werk verdelen in 4 dimensies:

  • Taken            : welke taken vind jij leuk om te doen
  • Mensen        : wat vind jij belangrijk in het contact met mensen tijdens je werk
  • Omgeving    : door wat voor soort omgeving wordt jij geinspireerd
  • Mindset        : hoe kijk je aan tegen je werk en hoe helpt dat bij of jij jouw werk leuk vindt

Natuurlijk zijn er ook taken die gedaan moeten worden en niemand leuk vindt. Dat heb je in elke functie. En dat is nu een voorbeeld waarin je je mindset kunt aanpassen. Ok, dit hoort er nu eenmaal bij en als het klaar is kan ik weer taak A gaan doen.

Of: ik heb de leukste baan van de wereld, maar de omgeving staat mij helemaal niet aan. Kun je dan je mindset zo veranderen, dat je je hier niet meer aan zult ergeren?
Of: Ik wil veel vrijheid om de taken uit te voeren zoals ik dat wil en ik wil geen manager die constant over mijn schouder aan het kijken is. Als dat bij jou wel gebeurt, hoe kan je dan met die manager in gesprek en aangeven hoe jij het graag zou willen.

Job crafting is ook een mooi instrument om in te zetten als je niet goed weet welke kant jouw loopbaan op zou moeten gaan.

Dit klinkt natuurlijk helemaal perfect maar in de normale wereld zijn ook nog een heleboel bedrijven die hier niet voor open staan. Je kunt je dan afvragen of je van bedrijf moet gaan wisselen. Of je accepteert dat het bedrijf nog niet zover is en probeert voor jezelf hier hele kleine stapjes in te zetten. Bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan maken.

Naast job crafting bestaat er ook job carving. Dit betekent dat je taken uit jouw functie weg snijdt en zo bijvoorbeeld een baan kunt creëren voor iemand met een arbeidsbeperking.

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal