Hulp vragen

Voor de één is dit heel makkelijk en die zal dus ook verbaasd zijn dat er een heel hoofdstuk aan “hulp vragen” is gewijd. Voor de ander is hulp vragen echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. Daarom kan het  geen kwaad om dit hier, in het kader van je loopbaan, opnieuw aan de orde te stellen.

Je zou kunnen stellen dat de loopbaanontwikkeling van een professional door vier verschillende fases gaat. Die eerste twee ga je altijd door, hoeveel werkervaring je ook al hebt opgedaan. De tijd waarin je in een fase blijft zitten verschilt natuurlijk wel naar mate je meer werkervaring hebt en ook het soort werk kan verschil maken. Of je ook in de laatste twee fases terecht komt, hangt af of je dat zelf wilt en of je de mogelijkheden hebt.

– Fase 1: Leerling (identiteit ontwikkelen)

In deze fase kom je binnen bij een bedrijf. Je helpt, je leert, je volgt en je bent nog in zekere mate afhankelijk van anderen in je presteren.

– Fase 2: Collega (zelfstandig bijdragen)

In deze fase wordt je steeds onafhankelijker en bent een reputatie binnen het bedrijf aan het opbouwen. Je gaat steeds meer op je eigen oordeel vertrouwen en bouwen.

– Fase 3: Mentor (kennis delen)

Een volgende fase in een loopbaan kan zijn dat je er een uitdaging in ziet om anderen uit fase 1 of 2 te helpen. Dit kan een extra voldoening geven aan het werk.

 

De mensen in fase 3  zijn dus de mensen aan wie jij het beste hulp kunt vragen als je dat nodig hebt. Daarbij zijn de mentoren vooral handig om doelen op korte termijn te behalen. Deze mensen zijn vaak meer dan bereid om jou te helpen, maar het zijn geen helderzienden. Vraag dus gericht naar wat je nodig hebt.

 

Er zijn nog veel meer manieren om hulp te vragen. Als jij een doel wil bereiken, kijk dan eens in jouw omgeving of je iemand kunt vinden die naar jouw idee dat doel al eens bereikt heeft. Je kunt diegene vragen om jou te helpen. Als je mensen naar hun successen vraagt, zijn ze meestal bereid om daar uitgebreid over te vertellen en je tips en trucs te geven over het behalen van dat succes. En mocht je het toch te moeilijk vinden om die persoon zelf te benaderen, dan kan je er nog steeds veel van leren. Als je in een moeilijke situatie zit, stel jezelf dan eens de vraag wat die persoon in zo’n situatie zou doen. Wedden dat je dan weer een nieuw idee krijgt?

Op de juiste manier om hulp vragen is een vorm van wijsheid in plaats van een vorm van zwakheid.

Onthoudt in ieder geval dat hulp vragen een algemeen aanvaardbaar middel is om een doel te bereiken. Zolang jij zelf maar het initiatief neemt en niet achterover gaat zitten als een ander jou aan het helpen is. Zorg dat je je niet te passief gedraagt, doe ook eens iets voor een ander terug en vergeet niet de ander te bedanken voor de hulp.

En dan als laatste nog wat algemene “tegel” wijsheden (die niet voor niets bestaan).

  • Vragen staat vrij
  • Vragen kost geen geld
  • Nee heb je, ja kun je krijgen
  • Iemand in het zadel helpen

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal