de X-factor

Wat is jouw X-factor

Sommige mensen hebben het gewoon. Die ongrijpbare X-factor waardoor alles wat ze aanpakken lijkt te lukken. De projecten die ze starten, de promotie die ze willen, de klanten die ze proberen te krijgen en de aandacht van de organisatie waardoor ze verder komen met hun carrière. Met een lichte afgunst vraag je je wel eens af waarom jou dat allemaal niet lukt.

De X-factorIn een gelijknamig tv programma waarin gezocht werd naar een nieuwe popster die niet zozeer het beste kon zingen, maar wel de beste uitstraling had. Het bleek heel moeilijk om te bepalen wat die X-factor nu eigenlijk is. Een vakjury deed vreselijk zijn best om de juiste persoon uit de kandidaten te halen, maar in de praktijk hoor je vaak niets meer van de winnaars. Toch kan je wel een aantal factoren benoemen die te maken hebben met die mysterieuze X-factor.

Wat is jouw X-factor?

Allereerst is het belangrijk dat je optimaal gebruik maakt van je eigen talenten. In het tv programma moest je wel kunnen zingen (al is het in theorie ook mogelijk om op alleen je uitstraling successen behalen). In het bedrijfsleven kun je ook denken aan talenten als organiseren, verkopen, spreken voor publiek, creatieve ideeën hebben enz.  Als je in een omgeving bent waarin je de mogelijkheid krijgt om jouw talenten optimaal te gebruiken, zal je X-factor index met sprongen omhoog vliegen.

De mensen om je heen hebben ook invloed op die X-factor index. Als je weer teruggaat naar het tv programma, dan zijn de mensen die als eerste werden weggestemd, niet altijd de mensen met het minste talent. Je hebt dus steun nodig van de mensen uit je directe omgeving. En hoe meer mensen je steunen, hoe hoger je X-factor.

Regelmatig succes behalen is een andere factor die van belang is in dit verhaal. Als je geen successen of resultaten kunt laten zien, dan zal je X-factor snel minder worden. Het is dus ook belangrijk dat je je successen niet voor jezelf houdt, maar deze deelt en viert met je omgeving. Als je de mensen om je heen deelgenoot kan laten zijn van jouw succes, is dat positief voor de X-factor index.

Realiseer je dat de X-factor vaak een tijdelijk fenomeen is. Als er bijvoorbeeld door een re-organisatie  geen behoefte meer is aan jouw talent. Dan verdwijn je met X-factor en al achter de schermen. Hetzelfde geldt als er een andere leidinggevende komt, die andere X-factoren belangrijker vindt. Voor een succesvolle X-factor moeten alle omstandigheden op hetzelfde punt samenkomen.

Denk nu eens na over je eigen leven. Waren er momenten in je leven waarop jij even die magische X-factor bezat? Bijvoorbeeld op school, of tijdens het sporten, of in een vakantie baantje? Het kan van alles zijn. Maar meestal zijn het kleine momenten waarin je ergens succesvol in was. Wat waren de omstandigheden? Welke talenten gebruikte je? Welke mensen had je om je heen?

En……..kun je deze informatie gebruiken om nog eens te pieken op de X-factor index?

Heb jij een loopbaanvraag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Sociaal